Incidence of high blood pressure in children - Effects of physical activity and sedentary behaviors: The IDEFICS study: High blood pressure, lifestyle and children.

Augusto César Ferreira de Moraes (-); Heráclito Barbosa Carvalho (-); Alfonso Siani (-); Gianvincenzo Barba (-); Toomas Veidebaum (-); Michael Tornaritis (-); Denes Molnar (-); Wolfgang Ahrens (-); Norman Wirsik (-); Stefaan De Henauw (-); Staffan Mårild (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för pediatrik); Lauren Lissner (Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa); Kenn Konstabel (-); Yannis Pitsiladis (-); Luis A Moreno (-)
International journal of cardiology, 180C s. 165-170
High blood pressure (HBP) is one of the most important risk factors for cardiovascular diseases and it has a high prevalence in pediatric populations. However, the determinants of the incidence of Pre-HBP and HBP in children are not well known. i) To describe the incidence of HBP in European children; and ii) to evaluate the effect of physical activity (PA) and sedentary behavior (SB) on the Pre-HBP and HBP.
Kardiologi
Pediatrik