transparent gif

 

Ej inloggad.

Göteborgs universitets publikationer

Dietary polyunsaturated fatty acids increase survival and decrease bacterial load during septic S. aureus infection, and improve neutrophil function in mice

Författare och institution:
Sara L Svahn (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Louise Grahnemo (Institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning); Vilborg Palsdottir (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Intawat Nookaew (Institutionen för biologi och bioteknik, Systembiologi, Chalmers); Karl Wendt (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Britt G. Gabrielsson (Institutionen för biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers); Erik Scheele (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Anna Benrick (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Niklas Andersson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Staffan Nilsson (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematisk statistik, Chalmers/GU); Maria E Johansson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); John-Olov Jansson (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi)
Publicerad i:
Infection and Immunity, 83 ( 2 ) s. 514-21
ISSN:
0019-9567
E-ISSN:
1098-5522
Publikationstyp:
Artikel, refereegranskad vetenskaplig
Publiceringsår:
2015
Språk:
engelska
Fulltextlänk:
Sammanfattning (abstract):
Severe infection, including sepsis, is an increasing clinical problem that causes prolonged morbidity and substantial mortality. At present, antibiotics are essentially the only pharmacological treatment for sepsis. The incidence of resistance to antibiotics is increasing and it is therefore critical to find new therapies for sepsis. Staphylococcus aureus (S. aureus) is a major cause of septic mortality. Neutrophils play an important role in the defense against bacterial infections. We have shown that a diet with high levels of dietary saturated fatty acids decreases survival in septic mice, but the mechanisms behind remain elusive. The aim of the present study was to investigate how the differences in dietary fat composition affect survival and bacterial load after experimental septic infection and neutrophil function in uninfected mice. We found that, after S. aureus infection, mice fed polyunsaturated high fat diet (HFD/P) for 8 weeks had increased survival and decreased bacterial load during sepsis compared with mice fed saturated high fat diet (HFD/S), and similar to that of mice fed low fat diet (LFD). Uninfected mice fed HFD/P had increased frequency of neutrophils in bone marrow compared with mice fed HFD/S. In addition, mice fed HFD/P had a higher frequency of neutrophils recruited to the site of inflammation in response to peritoneal injection of thioglycollate compared with HFD/S. Differences between the proportion of dietary protein and carbohydrate did not affect septic survival at all. In conclusion, polyunsaturated dietary fat increased both survival and efficiency of bacterial clearance during septic S. aureus infection. Moreover, this diet increased the frequency and chemotaxis of neutrophils, key components of the immune response to S. aureus infections.
Ämne (baseras på Högskoleverkets indelning av forskningsämnen):
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP ->
Medicinska grundvetenskaper ->
Fysiologi
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP ->
Medicinska grundvetenskaper ->
Mikrobiologi inom det medicinska området ->
Mikrobiologi ->
Bakteriologi
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP ->
Medicinska grundvetenskaper ->
Immunologi inom det medicinska området ->
Immunbiologi
MEDICIN OCH HÄLSOVETENSKAP ->
Hälsovetenskaper ->
Näringslära
Nyckelord:
S. aureus, septic infection, neutrophils, dietary fat, polyunsaturated high fat diet, saturated high fat diet
Chalmers styrkeområden:
Livsvetenskaper
Chalmers fundament:
Grundläggande vetenskaper
Chalmers drivkrafter:
Hållbar utveckling
Postens nummer:
207293
Posten skapad:
2014-12-04 09:53
Posten ändrad:
2016-06-29 12:50

Visa i Endnote-format

Göteborgs universitet • Tel. 031-786 0000
© Göteborgs universitet 2007