Framtidens VårdArbete. Proaktivt förändringsarbete för hållbart arbetsliv

Caroline Jarebrant (Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap); Jan Johansson Hanse (Psykologiska institutionen); Ulrika Harlin (Institutionen för produkt- och produktionsutveckling, Produktionssystem, Chalmers); Kerstin Ulin (Institutionen för vårdvetenskap och hälsa); Jörgen Winkel (Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap)
Antal sidor:
Rapport
Förlag:
Swerea IVF AB, Mölndal
Förlagsort:
svenska
Projektets övergripande hypotes utgår från att riskfaktorer för mental och fysisk ohälsa kan minskas, genom att arbetsmiljöarbetet integreras i utvecklings- och effektiviseringsarbetet. Verktyget Ergonomisk VärdeFlödesAnalys (ErgoVFA) har vidareutvecklats för att stödja förändringsprocessen. Tre vårdenheter arbetade med ErgoVFA (värdeflödesanalys med arbetsmiljöperspektiv) och två använde traditionell värdeflödesanalys (VFA). Ett gemensamt tillvägagångssätt tillämpades men där förändringsprocessen utgick från respektive vårdenhets behov och förutsättningar. Handlingsplanerna (central del i processen) innehöll mellan åtta och 39 förändringsförslag. Handlingsplanerna tyder på att ErgoVFA genererar fler förslag än traditionell VFA. Effektivitet beaktas i lika omfattning. ErgoVFA tenderar att i högre grad fokusera den psykosociala arbetsmiljön. När endast patientkvalitet prioriteras, noteras risker för försämringar i arbetsmiljön. Resultaten tyder på att ErgoVFA jämfört med VFA medför effekter på förändringsarbetet som skulle kunna leda till högre grad av organisatorisk hållbarhet. Beträffande upplevd förändring under projekttiden visade resultaten att ErgoVFA-enheterna upplevde den ”psykosociala arbetsmiljön” som signifikant bättre jämfört med VFA-enheterna. I projektet framkommer att ErgoVFA skapar engagemang och ger möjlighet till helhetslösningar. En arena för kommunikation skapas, där kontinuitet i analysarbetet över tid möjliggörs. ErgoVFA har vidareutvecklats där arbetsgången förtydligats och verktyget som ett processinstrument betonas. I vidareutvecklingen har förenkling av handledningstext och bedömningsmallar eftersträvats.
TEKNIK OCH TEKNOLOGIER ->
Maskinteknik ->
Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi ->
Industriell teknik och ekonomi ->