The relationship between glucocorticoid replacement and quality of life in 2737 hypopituitary patients.

Oskar Ragnarsson (Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition); Anders F Mattsson (-); John P Monson (-); Helena Filipsson Nyström (Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition); Ann-Charlotte Akerblad (-); Maria Kołtowska-Häggström (-); Gudmundur Johannsson (Institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition)
European journal of endocrinology / European Federation of Endocrine Societies, 171 ( 5 ) s. 571-9
1479-683X
Quality of life (QoL) is impaired in hypopituitary patients and patients with primary adrenal insufficiency. The aim of this study was to analyse the impact of glucocorticoid (GC) replacement on QoL. The main hypothesis was that ACTH-insufficient patients experience a dose-dependent deterioration in QoL.
Invärtesmedicin
206332