Profibrinolytic effect of the epigenetic modifier valproic Acid in man.

Ott Saluveer (Wallenberglaboratoriet); Pia Larsson (Wallenberglaboratoriet); Wilhelm Ridderstråle (Wallenberglaboratoriet); Thordis Hrafnkelsdottir (Wallenberglaboratoriet); Sverker Jern (Wallenberglaboratoriet); Niklas Bergh (Wallenberglaboratoriet)
PloS one, 9 ( 10 ) s. e107582
1932-6203
The aim of the study was to test if pharmacological intervention by valproic acid (VPA) treatment can modulate the fibrinolytic system in man, by means of increased acute release capacity of tissue plasminogen activator (t-PA) as well as an altered t-PA/Plasminogen activator inhibitor -1 (PAI-1) balance. Recent data from in vitro research demonstrate that the fibrinolytic system is epigenetically regulated mainly by histone deacetylase (HDAC) inhibitors. HDAC inhibitors, including VPA markedly upregulate t-PA gene expression in vitro.
Kardiologi ->
Kardiovaskulär medicin