TGF-β isoforms induce EMT independent migration of ovarian cancer cells.

Jingfang Gao (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för obstetrik och gynekologi); Yihong Zhu (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för obstetrik och gynekologi); Mikael Nilsson (Sahlgrenska Cancer Center); Karin Sundfeldt (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för kvinnors och barns hälsa, Avdelningen för obstetrik och gynekologi)
Cancer cell international, 14 ( 1 ) s. 72
Transforming growth factor beta (TGF-β) plays major roles in tumorigenesis by regulating cell growth, epithelial-to-mesenchymal transition (EMT), migration/invasion and metastasis. The epithelial markers E-cadherin, claudin-3 and claudin-4, commonly decreased in human adenocarcinomas are actually up regulated during ovarian carcinogenesis. In human ovarian cancer TGF-β1 may either suppress or promote tumor progression, but whether other TGF-β isoforms (TGF-β2 and TGF-β3) exert similar effects is not known.
Cancer och onkologi
Reproduktionsmedicin och gynekologi ->