Promising ever more: An empirical account of Swedish parties' pledge making during 20 years

Nicklas Håkansson (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)); Elin Naurin (Statsvetenskapliga institutionen)
Party Politics, 22 ( 3 ) s. 393-404
This study argues that three recent societal trends have increased parties’ incentives to give election promises in campaigns: the increasing volatility of voters, the professionalization and marketization of politics, and the mediatization of politics. Arguments are empirically tested on the case of Sweden between 1991 and 2010. All promises presented in election manifestos by Swedish parliamentary parties are analyzed, enabling analyses of six elections, nine parties, 44 manifestos and almost 4000 election promises. We find that Swedish parties increased their pledge making considerably during the period, from an average of 46 per manifesto to 149. Specific promises have increased, as have the pledges that are unrelated to other parties’ pledges. Altogether, the results point at an increasingly specific vote choice for voters.
SAMHÄLLSVETENSKAP ->
Statsvetenskap ->
Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)
campaign activities, content analysis, election promises, party change/adaptation, Sweden