Characterization of skin sensitizers from autoxidized citronellol - impact of the terpene structure on the autoxidation process.

Johanna Rudbäck (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Lina Hagvall (Institutionen för kemi och molekylärbiologi & Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för dermatologi och venereologi); Anna Börje (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Ulrika Nilsson (-); Ann-Therese Karlberg (Institutionen för kemi och molekylärbiologi)
Contact Dermatitis, 70 ( 6 ) s. 329-39
E-ISSN:
Citronellol is a frequently used fragrance compound in consumer products. It is present in fragrance mix II, which is used for screening of contact allergy to fragrances. Because of its chemical structure, citronellol could be susceptible to autoxidation.
Dermatologi och venereologi
autoxidation; citronellol; contact allergy; FM II; fragrances; GC-MS; prehapten; structure-activity relationships; trimethyl silyl (TMS) derivatives
200288
2014-07-08 14:17