Cytotoxic Quinones from the roots of Aloe dawei

Negera Abdissa (-); Martha Induli (-); Paul A. Fitzpatrick (Sahlgrenska Cancer Center); John Patrick Alao (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Per Sunnerhagen (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Göran Landberg (Sahlgrenska Cancer Center); Abiy Yenesew (-); Mate Erdelyi (Institutionen för kemi och molekylärbiologi & Svenskt NMR-centrum vid Göteborgs universitet)
Molecules, 19 ( 3 ) s. 3264-3273
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
Seven naphthoquinones and nine anthraquinones were isolated from the roots of Aloe dawei by chromatographic separation. The purified metabolites were identified by NMR and MS analyses. Out of the sixteen quinones, 6-hydroxy-3,5-dimethoxy-2-methyl-1,4-naphthoquinone is a new compound. Two of the isolates, 5,8-dihydroxy-3-methoxy-2-methylnaphthalene-1,4-dione and 1-hydroxy-8-methoxy-3-methylanthraquinone showed high cytotoxic activity (IC50 1.15 and 4.85 µM) on MCF-7 breast cancer cells, whereas the others showed moderate to low cytotoxic activity against MDA-MB-231 (ER Negative) and MCF-7 (ER Positive) cancer cells.
NATURVETENSKAP ->
Kemi ->
Organisk kemi
Farmaceutisk vetenskap ->