Limonene hydroperoxide analogues show specific patch test reactions.

Johanna Bråred Christensson (Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för onkologi, radiofysik, radiologi och urologi, Avdelningen för dermatologi och venereologi & Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Staffan Hellsén (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Anna Börje (Institutionen för kemi och molekylärbiologi); Ann-Therese Karlberg (Institutionen för kemi och molekylärbiologi)
Contact dermatitis, 70 ( 5 ) s. 291–299
The fragrance terpene R-limonene is a very weak sensitizer, but forms allergenic oxidation products upon contact with air. The primary oxidation products of oxidized limonene, the hydroperoxides, have an important impact on the sensitizing potency of the oxidation mixture. One analogue, limonene-1-hydroperoxide, was experimentally shown to be a significantly more potent sensitizer than limonene-2-hydroperoxide in the local lymph node assay with non-pooled lymph nodes.
Dermatologi och venereologi
195384