Novel HTS DC squid solutions for NMR applications

Maxim Chukharkin (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Kvantkomponentfysik, Chalmers); Alexei Kalaboukhov (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Kvantkomponentfysik, Chalmers); Justin F. Schneiderman (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi); Fredrik Öisjöen (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Kvantkomponentfysik, Chalmers); Magnus Jönsson (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Chalmers); Minshu Xie (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Chalmers); O. V. Snigirev (-); Dag Winkler (Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, Chalmers)
NATO Science for Peace and Security Series B: Physics and Biophysics, 2014 s. 151-159
We have developed a multilayer flux-transformer-based high-TC SQUID (flip-chip) magnetometer that improves signal-to-noise-ratios (SNR) in ultra-low field magnetic resonance (ulf-MR) recordings of protons in water. Direct ulf-MR-based benchmarking of the flip-chip versus a standard planar high-T C SQUID magnetometer resulted in improvement of the SNR by a factor of 2. This gain is attributable to the improved transformation coefficient (1.9 vs 5.3 nT/Φ0) that increased the signal available to the flip-chip sensor and to the lower noise at the measurement frequency (15 vs 25 fT/Hz1/2 at 4 kHz). The improved SNR can lead to better spectroscopic resolution, lower imaging times, and higher resolution in ulf-MR imaging systems based on high-T C SQUID technology. The experimental details of the sensors, calibration, and ulf-MR benchmarking are presented in this report.
NATURVETENSKAP ->
Fysik