Different phylogenetic profile and reduced mannose-sensitive adherence capacity characterize commensal Escherichia coli in IgA deficient individuals.

Forough Nowrouzian (Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar); Vanda Friman (Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar); Ingegerd Adlerberth (Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar); Agnes E Wold (Institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar)
Microbial pathogenesis, 61-62 s. 62-5
Artikel, övrig vetenskaplig
In IgA deficiency, secretory IgA (S-IgA) is absent from intestinal secretions. S-IgA carbohydrate chains act as receptors for the mannose specific (MS) adhesin fim of Escherichia coli. In IgA deficient (IgAd) individuals, commensal E. coli express less MS adherence to epithelial cells, due both to reduced carriage of the fimH adhesin gene, reduced capacity to switch it on, and reduced adherence of adhesin-expressing bacteria. Here, we show that commensal E. coli microbiota of IgA deficient individuals belong to phylogenetic group A and display low MS adherence. In healthy individuals, group B2 with strong MS adherence dominate.
Annan medicin och hälsovetenskap
193145