A Cognitive Architecture Based on Dual Process Theory

Claes Strannegård (Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori & Institutionen för tillämpad informationsteknologi (Chalmers), Chalmers); Rickard von Haugwitz (Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori); Johan Wessberg (Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi); Balkenius Christian (-)
Lecture Notes in Computer Science, 7999 s. 140-149
E-ISSN:
Fulltextlänk (lokalt arkiv):
Abstract. This paper proposes a cognitive architecture based on Kahneman’s dual process theory [1]. The long-term memory is modeled as a transparent neural network that develops autonomously by interacting with the environment. The working memory is modeled as a buffer containing nodes of the long-term memory. Computations are defined as processes in which working memory content is transformed according to rules that are stored in the long-term memory. In this architecture, symbolic and subsymbolic reasoning steps can be combined and resource-bounded computations can be defined ranging from formal proofs to association chains. Key words: cognitive architecture, dual process theory, computation, transparent neural network.
Filosofi, etik och religion
Filosofi, etik och religion ->
Filosofi
Filosofi, etik och religion ->