Adjunction for the Grauert-Riemenschneider canonical sheaf and extension of L²-cohomology classes

Jean Ruppenthal (-); Håkan Samuelsson Kalm (Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers/GU); Elizabeth Wulcan (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematik, Chalmers/GU)
Indiana University Mathematics Journal, 64 ( 2 ) s. 533-558
Antal sidor:
In the present paper, we derive an adjunction formula for the Grauert-Riemenschneider canonical sheaf of a singular hypersurface $V$ in a complex manifold $M$. This adjunction formula is used to study the problem of extending $L^2$-cohomology classes of $\bar{\partial}$-closed forms from the singular hypersurface $V$ to the manifold $M$ in the spirit of the Ohsawa-Takegoshi-Manivel extension theorem. We do that by showing that our formulation of the $L^2$-extension problem is invariant under bimeromorphic modifications, so that we can reduce the problem to the smooth case by use of an embedded resolution of $V$ in $M$. The smooth case has recently been studied by Berndtsson.
Matematik ->
Matematisk analys