Role of Fas/FasL in regulation of inflammation in vaginal tissue during HSV-2 infection.

M Krzyzowska (-); Andrey Shestakov (Institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning); Kristina Eriksson (Institutionen för medicin, avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning); F Chiodi (-)
Cell death & disease, 2 s. e132
2041-4889
To assess the role of Fas in lesion development during genital HSV-2 infection, we used a well-established HSV-2 murine model applied to MRL-Fas(lpr)/J (Fas-/-) and C3-Fasl(gld)/J (FasL-/-) C57BL6 mice. In vitro infection of murine keratinocytes and epithelial cells was used to clarify molecular details of HSV-2 infection. Despite upregulation of Fas and FasL, HSV-2-infected keratinocytes and epithelial cells showed a moderate level of apoptosis due to upregulated expression of the anti-apoptotic factors Bcl-2, Akt kinase and NF-κB. Inflammatory lesions within the HSV-2-infected epithelium of C57BL6 mice consisted of infected cells upregulating Fas, FasL and Bcl-2, uninfected cells upregulating Fas and neutrophils expressing both Fas and FasL. Apoptosis was detected in HSV-2-infected cells and to even higher extent in non-infected cells surrounding HSV-2 infection sites. HSV-2 infection of Fas- and FasL-deficient mice led to increased apoptosis and stronger recruitment of neutrophils within the infection sites. We conclude that the Fas pathway participates in regulation of inflammatory response in the vaginal epithelium at the initial stage of HSV-2 infection.
Medicinska grundvetenskaper ->
Mikrobiologi inom det medicinska området
Animals, Antigens, CD95, genetics, immunology, Apoptosis, Disease Models, Animal, Epithelial Cells, cytology, immunology, virology, Fas Ligand Protein, genetics, immunology, Female, Herpes Genitalis, genetics, immunology, physiopathology, virology, Herpesvirus 2, Human, immunology, physiology, Humans, Mice, Mice, Inbred C57BL, Mice, Knockout, Vagina, immunology, virology
2012-01-19 09:58