The total branch length of sample genealogies in populations of variable size

Anders Eriksson (Institutionen för fysik (GU)); Bernhard Mehlig (Institutionen för fysik (GU)); Marina Rafajlovic (Institutionen för fysik (GU)); Serik Sagitov (Institutionen för matematiska vetenskaper, matematisk statistik, Chalmers/GU)
Genetics, 186 ( 2 ) s. 601-611
We consider neutral evolution of a large population subject to changes in its population size. For a population with a time-variable carrying capacity we study the distribution of the total branch lengths of its sample genealogies. Within the coalescent approximation we have obtained a general expression— Equation 20—for the moments of this distribution with a given arbitrary dependence of the population size on time. We investigate how the frequency of population-size variations alters the total branch length.
NATURVETENSKAP ->
Matematik ->
Sannolikhetsteori och statistik ->
Matematisk statistik